Για την πλοήγησηΣυνήθεις ΠαθήσειςΚλινική Δερματολογία ονομάζεται ο κλάδος της Δερματολογίας που ασχολείται με τη διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων του δέρματος, των τριχών και των ονύχων.

Το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του ανθρωπίνου σώματος και λειτουργεί μεταξύ άλλων, ως προστατευτικός φραγμός για το υπόλοιπο σώμα.

Στο ιατρείο μας καλύπτουμε όλο το φάσμα της Κλινικής Δερματολογίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ/ΕΚΖΕΜΑ

Η Ατοπική Δερματίτιδα ή Έκζεμα είναι μια χρόνια πάθηση που στην πλειονότητα των περιπτώσεων εμφανίζεται κατά τη βρεφική ή παιδική ηλικία, ενώ μπορεί να διαρκέσει μέχρι την εφηβεία ή την ενήλικη ζωή. Περισσότερα...

ΑΚΜΗ

Η ακμή είναι ένα συχνό πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και μπορεί να είναι από ήπια έως πολύ σοβαρή. Είναι μια δερματική νόσος πολυπαραγοντική.

Για την αντιμετώπιση της χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή (τοπική με κρέμες ή συστηματική από το στόμα)και ενίοτε αφαίρεση των στιγμάτων με καθαρισμό.

Για τη βελτίωση των ουλών της ακμής συστήνεται η χρήση laser, χημικής απολέπισης (peeling) και εμφυτευμάτων υαλουρονικού οξέως.

ΡΟΔΟΧΡΟΥΣ ΝΟΣΟΣ (ROSACEA)

Η Ροδόχρους Νόσος είναι μια πάθηση που εμφανίζεται κατά την ενήλικη ζωή. Χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα, ευρυαγγείες και βλατίδες (σπυράκια) στο πρόσωπο. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσει και τα μάτια.

Η ροδόχρους νόσος αντιμετωπίζεται με τοπική ή συστηματική (από το στόμα) αγωγή, αποφυγή παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο και άλλων επιβαρυντικών παραγόντων (ζέστη, αλκοόλ, πικάντικες τροφές κ.α.).

ΛΕΥΚΗ

Η λεύκη είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα και οφείλεται στην καταστροφή των μελανοκυττάρων του δέρματος, με αποτέλεσμα την εμφάνιση λευκών περιοχών στο δέρμα.

Προσβάλλει περίπου το 1% με 2% του γενικού πληθυσμού. Συχνά συνυπάρχει με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως παθήσεις του θυρεοειδούς και σακχαρώδη διαβήτη.

Η λεύκη είναι μια χρόνια νόσος με βραδεία συνήθως εξέλιξη. Δεν είναι μεταδοτική και δεν απειλεί τη ζωή του ασθενούς.

Η θεραπεία γίνεται με τοπικές κρέμες, φωτοθεραπεία ή συνδυασμό των δύο.

Για τους ασθενείς που πάσχουν από λεύκη, πολύ σημαντική είναι η χρήση αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας, καθώς το προσβεβλημένο δέρμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία.

ΜΕΛΑΣΜΑ ΚΑΙ ΔΥΣΧΡΩΜΙΕΣ

Το Μέλασμα ή Χλόασμα είναι μια μορφή υπερμελάγχρωσης που εμφανίζεται κυρίως σε άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα. Συχνά σχετίζεται με παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, με χρήση αντισυλληπτικών χαπιών και με την εγκυμοσύνη.

Εντοπίζεται συνηθέστερα στο μέτωπο, τις παρειές, το άνω χείλος και έχει τη μορφή μεγάλων σκουρόχρωμων κηλίδων.

Το μέλασμα μπορεί να είναι επιφανειακό ή βαθύτερο. Η διαφοροποίηση μεταξύ των δύο μπορεί να γίνει από δερματολόγο, με χρήση ειδικής Λυχνίας Wood, ώστε να εκτιμηθεί η έκταση του προβλήματος και να συστηθεί το κατάλληλο θεραπευτικό πρωτόκολλο.

ΥΠΕΡΙΔΡΩΣΙΑ

Η υπερβολική εφίδρωση των μασχαλών, των παλαμών και των πελμάτων μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής και συχνά αποτελεί πηγή μεγάλου στρες.

Στο ιατρείο μας η υπεριδρωσία μπορεί να αντιμετωπιστεί με τοπικά σκευάσματα, φάρμακα από το στόμα ή τοπική έγχυση BOTOX.

ΘΗΛΩΜΑΤΑ

Τα δερματικά θηλώματα (ακροχόρδωνες) είναι πολύ συνήθεις καλοήθεις βλάβες. Συνήθως έχουν χρώμα ίδιο με του δέρματος ή καφέ, είναι μαλακά και μοιάζουν με κρεατοελιές. Εντοπίζονται στο πρόσωπο, το λαιμό, τις μασχάλες, κάτω από το στήθος και στις μηροβουβωνικές πτυχές.

Η θεραπεία τους είναι εύκολη και γίνεται με διαθερμοπηξία, κρυοπηξία ή χειρουργική αφαίρεση.

ΜΥΡΜΗΚΙΕΣ

Συχνές και ακίνδυνες βλάβες του δέρματος, που αν και μπορεί να έχουν διάφορες μορφές, συνήθως εμφανίζονται ως μικρά εξογκώματα, συχνά με ανώμαλη επιφάνεια. Οφείλονται στον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (Human Papilloma Virus ή HPV), επομένως είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές. Η μετάδοση γίνεται με την άμεση δερματική επαφή, αλλά και με το άγγιγμα μολυσμένων αντικειμένων ή επιφανειών (πχ. όργανα γυμναστικής, αποδυτήρια, πισίνες κ.α.).

Η θεραπεία τους γίνεται με τοπικά σκευάσματα ή με κρυοπηξία, διαθερμία και χειρουργική αφαίρεση.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΡΙΧΩΝ

Στο ιατρείο μας καλύπτουμε όλο το φάσμα των παθήσεων των τριχών, όπως είναι η Ανδρογενετική Αλωπεκία, η Γυροειδής Αλωπεκία, η Τελογενής Τριχόπτωση, ο Θυλακικός Λειχήνας, η Υπερτρίχωση κ.α.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΝΥΧΩΝ

Εκτός από τις μυκητιασικές και βακτηριακές λοιμώξεις, τα νύχια μπορεί να προσβληθούν και από άλλες παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και ο λειχήνας.

Μπορούν επίσης να αποτελέσουν μέσο για τη διάγνωση διαφόρων συστηματικών παθήσεων (πχ. αναιμία, καρδιακή ανεπάρκεια κ.α.).

Τέλος, με τη βοήθεια της Δερματοσκόπησης, μπορεί να γίνει η διάγνωση του υπονύχιου αιματώματος , του υπονύχιου μελανώματος και των σπίλων.

Στο ιατρείο μας υπάρχει η δυνατότητα θεραπείας των μυκητιάσεων με Laser, αλλά επίσης και παρακολούθησης ύποπτων  βλαβών των ονύχων με το σύστημα της Ψηφιακής Χαρτογράφησης.

ΕΡΥΘΗΜΑΤΩΔΗΣ ΛΥΚΟΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ

Ο Ερυθηματώδης Λύκος ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα του δέρματος, τα οποία χαρακτηρίζονται από μια υπερβολική «αντίδραση» του ανοσοποιητικού συστήματος εναντίον του ίδιου του οργανισμού.

Ο Ερυθηματώδης Λύκος μπορεί να είναι οξύς, υποξύς ή χρόνιος (Δισκοειδής). Εκτός από το δέρμα μπορεί να προσβάλλει και άλλα όργανα, επομένως είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση με σωστή θεραπεία.

Άλλα νοσήματα του συνδετικού ιστού που προσβάλλουν το δέρμα είναι η Σκληροδερμία (εντοπισμένη ή γενικευμένη) και η Δερματομυοσίτιδα.

ΚΑΡΚΙΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

ΑΚΤΙΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΚΕΡΑΤΩΣΕΙΣ

Οι Ακτινικές Υπερκερατώσεις είναι οι συχνότερες προκαρκινικές βλάβες του δέρματος.  Εμφανίζονται συνήθως σε άτομα με σχετικά ανοιχτόχρωμο δέρμα, τα οποία έχουν ιστορικό παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο, λόγω επαγγέλματος (πχ. γεωργοί) ή αναψυχής (πχ. ιστιοπλόοι).

Εντοπίζονται στις ηλιοεκτεθειμένες περιοχές του δέρματος (πρόσωπο, αυτιά, λαιμός, τριχωτό κεφαλής σε άνδρες με αλωπεκία, ραχιαία επιφάνεια χεριών) και έχουν τραχιά υφή, ενώ συνήθως είναι πολλαπλές. Οι βλάβες αυτές υποδηλώνουν μια τάση για εμφάνιση δερματικού καρκίνου και ενίοτε εξελίσσονται σε Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα.

Ιδιαίτερη και επιθετική μορφή της Ακτινικής Υπερκεράτωσης αποτελεί η Ακτινική Χειλίτιδα, η οποία εντοπίζεται συνήθως στο κάτω χείλος.

Η θεραπεία τους μπορεί να γίνει με φαρμακευτική αγωγή (κρέμες), με Κρυοθεραπεία, Διαθερμοπηξία ή χειρουργική αφαίρεση.

ΑΚΑΝΘΚΥΤΤΑΡΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ

Μπορεί να εμφανιστεί πάνω σε υγιές δέρμα ή σε προϋπάρχουσα Ακτινική Υπερκεράτωση. Είναι ένας δυνητικά επιθετικός δερματικός καρκίνος που μπορεί να οδηγήσει σε μεταστάσεις λεμφαδένων ή απομακρυσμένων οργάνων. Η θεραπεία του περιλαμβάνει συνήθως χειρουργική αφαίρεση και πρέπει να είναι άμεση.

ΒΑΣΙΚΟΚΥΤΤΑΡΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ

Το Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου του δέρματος και ευτυχώς τη λιγότερο επιθετική. Σχετίζεται επίσης με παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Εμφανίζεται είτε σαν ερυθρή πλάκα με απολέπιση (ξεφλούδισμα), είτε  σαν ένα μικρό ογκίδιο το οποίο μπορεί να αιμορραγεί αυτόματα. Αναπτύσσεται βραδέως και πολύ σπάνια οδηγεί σε μεταστάσεις. Εντούτοις, αν μείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να μεγαλώσει αισθητά, καταστρέφοντας τους γύρω ιστούς και να διεισδύσει τοπικά μέχρι τα οστά.
Η θεραπεία του εξαρτάται από τον τύπο και το μέγεθος του και μπορεί να είναι φαρμακευτική ή επεμβατική. Προγραμματίστε το ραντεβού σας !