Για την πλοήγηση


Σπίλοι και Μελάνωμα


Dermatoskopio
Δερματοσκόπιο

ΣΠΙΛΟΙ

Οι "Κοινοί" Σπίλοι (ελιές) ανευρίσκονται στην πλειονότητα των ανθρώπων σε μικρούς ή μεγαλύτερους αριθμούς. Μπορεί να είναι παρόντες από τη γέννηση "Συγγενείς Σπίλοι", οι περισσότεροι όμως εμφανίζονται κατά την παιδική/εφηβική ηλικία ή κατά την πρώιμη ενήλικη ζωή.

Κάποιοι σπίλοι είναι επίπεδοι, άλλοι προεξέχουν από το δέρμα, ενώ το χρώμα τους ποικίλλει. Οι περισσότεροι είναι ακίνδυνοι, ασυμπτωματικοί και δε χρήζουν καμίας θεραπείας. Εξαιρούνται αυτοί που τραυματίζονται συχνά, καθώς και αυτοί που εμφανίζονται σε ηλικίες άνω των 45-50 ετών.

Από την άλλη, οι "Δυσπλαστικοί" Σπίλοι χαρακτηρίζονται συνήθως από μεγαλύτερο μέγεθος, ποικιλοχρωμία ή ασυμμετρία. Παρότι συχνά είναι καλοήθεις, έχουν κάποια "άτυπα" και ύποπτα χαρακτηριστικά, τα οποία μπορεί να θυμίζουν αυτά του Μελανώματος. Για το λόγο αυτό, συνιστάται η στενή παρακολούθηση ή και η αφαίρεση τους.  

Το ιατρείο μας είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα μηχανήματα Ψηφιακής Δερματοσκόπησης και Χαρτογράφησης Σπίλων (ελιών), απευθυνόμενο τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.

Η Χαρτογράφηση Σπίλων είναι ο ασφαλέστερος και πιο σύγχρονος τρόπος ψηφιακής αποθήκευσης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, όλων των ύποπτων βλαβών του δέρματος και δημιουργίας εξατομικευμένου ψηφιακού αρχείου για  παρακολούθηση πιθανών αλλαγών και πρόληψη του μελανώματος και άλλων δερματικών καρκίνων.


Kakoithes melanoma
Κακοήθες μελάνωμα

ΚΑΚΟΗΘΕΣ ΜΕΛΑΝΩΜΑ

Το μελάνωμα προέρχεται από μελανοκύτταρα της επιδερμίδας και είναι ο πιο επιθετικός καρκίνος του δέρματος. Μπορεί να εμφανιστεί είτε σε υγιές δέρμα είτε σε προϋπάρχοντα σπίλο.

Το μελάνωμα όταν πρωτοεμφανίζεται συχνά μοιάζει με σπίλο. Καθώς αναπτύσσεται όμως, εμφανίζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία ένας εξειδικευμένος δερματολόγος μπορεί να αναγνωρίσει εγκαίρως. Αν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί στο σωστό χρόνο, έχει πολύ καλή πρόγνωση και έως πλήρη ίαση. Αντίθετα, οι προχωρημένοι όγκοι συνήθως συνοδεύονται από μεταστάσεις και χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης.

Η ιατρός Κιριμλίδου Αικατερίνη είναι εξειδικευμένη στη διάγνωση του μελανώματος με τη χρήση της Δερματοσκόπησης , καθώς έχει συμμετάσχει σε course του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Graz στην Αυστρία  το 2015 (International Short Course on Dermoscopy),  ενώ είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Δερματοσκόπησης (International Dermoscopy Society) και της Ελληνικής Εταιρείας Δερματοσκόπησης.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας !